Peliriippuvuus on hauskan peliharrastuksen varjopuoli. Vaikka valtaosa osaa pelata hallitusti, sairastuu osa netin räiskintä-, strategia- ja rahapelejä pelaavista peliriippuvuuteen. Peliriippuvuus on sairaus, kuten myös alkoholiriippuvuus tai huumeriippuvuus.
Jos sinusta tuntuu, että Veikkauksen pelit tai esimerkiksi Trustly kasinot vievät aikaasi (ja rahojasi) enemmän kuin pitäisi, kannattaa hakea apua ajoissa. Pelaajat voidaan jakaa neljään luokkaan, joita ovat nollaluokan pelaajat eli he, jotka eivät pelaa laisinkaan. Ensimmäisen tason pelaajat ovat heitä, joiden pelaaminen on kaikin puolin hallinnassa – sekä laadullisesti että määrällisesti.
Toisen tason pelaajille pelaaminen tuottaa ongelmia, mutta vain satunnaisesti. Pelaamiseen liittyvät ongelmat eivät ole jokapäiväisiä, mutta aina toisinaan ”mopo lähtee käsistä”.
Kolmannen tason pelaajille pelaaminen aiheuttaa vakavia ongelmia. Pelaaminen vaikuttaa myös heidän sosiaalisiin suhteisiinsa ja talouden hallintaansa. Suomessa on 130 000 ihmistä, joilla on vakava rahapeliongelma.
Jos peliriippuvuus pääsee kehittymään pitkälle, voi olla, ettei mikään muu kuin pelaaminen enää tuo tyydytystä. Arjesta tulee sietämätöntä, jos ainoa ajatus on se, että pitää päästä pelaamaan, ja mahdollisimman pian. Tällaisestakin peliriippuvuudesta on mahdollista parantua.
Koska on aika hakeutua hoitoon?

Hoitoon kannattaa hakeutua jo siinä vaiheessa, kun itsestä alkaa tuntua, että pelaaminen hallitsee elämää liikaa. Myös läheisten huomauttelu pelaamisen liiallisuudesta kannattaa ottaa vakavasti – läheiset huomaavat peliongelman usein aiemmin, kuin pelaaja itse. On tyypillistä, että peliongelmainen ei huomaa olevansa peliongelmainen, tai pyrkii kieltämään ja salaamaan ongelmansa.
Riippuvuuksista voi päästä eroon pelkällä tahdonvoimalla, mutta varsinkin pitkään jatkuneesta riippuvuudesta ei niin vain irrottauduta. Esimerkiksi tupakoinnista pääsee eroon pelkän tahdonvoiman avulla vain noin 4–7 % ihmisistä. Hae apua viimeistään silloin, jos omat yritykset pelaamisen vähentämiseksi tai lopettamiseksi ovat epäonnistuneet, mutta helpointa on hakea apua heti lopettamispäätöksen teon jälkeen (siis jo ensimmäisellä kerralla).
Peliriippuvuustesti
Netti on pullollaan erilaisia peliriippuvuustestejä. Niissä saatujen pisteiden perusteella voit päätellä, kärsitkö peliriippuvuudesta, ja kuinka pitkällä riippuvuus on. Testit ovat hyviä sen takia, että ihminen on usein sokea omille ongelmilleen ja pyrkii vähättelemään niitä. Jos pystyy vastaamaan rehellisesti testin kysymyksiin, saa suoran vastauksen siihen, onko aika hakea apua, eikä asiaa tarvitse sen enempää pyöritellä päässä.
Tässä on muutamia kysymyksiä, joihin antamiesi vastausten perusteella voit arvioida omaa riippuvuuttasi. Jos vastaat ainakin viisi kertaa myöntävästi, on hyvin todennäköistä, että sinulla on peliriippuvuus – hae apua, jos et saa omin voimin pelaamista loppumaan, tai et ole varma onnistumisestasi omin päin.
- Koetko voimakasta kiinnostusta pelaamiseen?
- Oletko huomannut joutuvasi pelaamaan aina vain isommilla summilla voidaksesi nauttia pelin tuomasta jännityksestä?
- Oletko epäonnistunut yrityksissäsi vähentää tai lopettaa pelaaminen omin päin?
- Aiheuttaako pelaamattomuus levottomuutta tai ärtyisyyttä?
- Pelaatko helpottaaksesi ahdistuneisuuttasi?
- Jos häviät, jatkatko pelaamista/palaatko pian takaisin pelaamaan korvataksesi tappiot?
- Salailetko pelaamistasi tai peleissä häviämäsi rahasummia?
- Oletko rikkonut lakia pelaamisen rahoittamiseksi?
- Onko pelaaminen vienyt sinulta ihmissuhteen tai työpaikan?
- Joudutko lainaamaan rahaa pelaamisen aiheuttamien talousvaikeuksien takia?
Miten saada apua peliriippuvuuteen?
Peliriippuvuus aiheuttaa psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia – talousvaikeuksista puhumattakaan. Monella peliongelmaisella on jo valmiiksi riippuvuuksia – peliriippuvaisista 75 % kärsii myös alkoholiriippuvuudesta.
Uhkapeliriippuvuuteen voi hakea apua työterveyshuollosta tai perusterveydenhuollosta. Asian voi ottaa esille myös sosiaalitoimistossa. Hoitaja tai lääkäri osaa ohjata eteenpäin, tapauskohtaisesti sopivimpien palveluiden pariin. Erilaisia hoitomuotoja peliriippuvuuteen ovat esimerkiksi yksilö- ja ryhmäkuntoutus, katkaisuhoito, vertaistukiryhmät ja chat-keskusteluapu.
Pelirajat’on tarjoaa paitsi peliriippuvaisille, niin myös heidän läheisilleen vertaistukea. Koulutetut, vapaaehtoiset vertaisohjaajat tarjoavat maksutonta apua koko Suomessa.
Peliklinikka on pääkaupunkiseudun kuntien, järjestöjen ja valtion yhteishanke, onhan Helsingissä ja Helsingin ympärillä arviolta 25 000 ongelmapelaajaa. Osa Peliklinikan palveluista on valtakunnallisia, mutta kaikkia palveluita yhdistää se, että ne ovat maksuttomia.
Sitten on myös Peluuri, eli chat- ja puhelinpalvelu, josta saa tukea ja neuvontaa peliongelman hallitsemiseen.
Myös A-klinikat auttavat peliongelmien hoitamisessa. A-klinikalla on toimipisteitä Espoossa, Haminassa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Kokemäellä, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa, Salossa, Tampereella sekä Turussa. Lisäksi sillä on yksi Päihdesairaala ja verkkoterapiaa, joten apua saa, vaikkei omalla paikkakunnalla olisikaan A-klinikan toimipistettä.